N

Narozeninový tvarohový Míša dort ze špaldové mouky

Tenhle zdravější Míša dort ze špaldové mouky je naprosto božský, musím říct. Takto lehoučký korpus a jemně našlehaný tvarohový krém je ideálním spojením pro dort na jakoukoliv oslavu. A to nejen dětskou. Cukr a obecně sladkost v tomto receptu jsem se snažila stáhnout na minimum a myslím, že se povedlo. Navíc korpus ze špaldy je příjemnou změnou, pokud často pečete z klasické pšeničné mouky. Špalda je navíc velmi odolná plodina a nepotřebuje hnojit, takže mouka z ní neobsahuje chemikálie. I tak jsem ale volila (jako u většiny mouk co použivám) mouku v bio kvalitě. Špalda je také plodina, která neprošla žádným šlechtěním a tak si zachovala vysoký obsah vitamínů, vlákniny i minerálů. Pro většinu lidí je také lépe stravitelná.

Tento dort jsem s láskou připravila pro naší dnes tříletou Zoe. A protože má ráda pohádku o Červené Karkulce, dekorace dortu letos nemohla dopadnout jinak. 🙂

Dortovou formu jsem použila o průměru 20cm. Mám ráda spíš vysoké dorty a tak poslední dobou používám menší formy. Korpus vyběhl tak akorát na dvě patra. Pokud budete používat formu s větším průměrem, asi bude vhodné udělat dvojitou dávku.

Narozeninový tvarohový Míša dort ze špaldové mouky

  • Servings: cca 6 porcí
  • Difficulty: střední
  • Print

Ingredients

  • KORPUS: (forma o průměru 20cm)
  • 4 šťastná vajíčka (bílky a žloutky zvlášť)
  • 4 lžíce špaldové celozrnné mouky (80g)
  • 4 lžíce třtinového cukru (85g)
  • 2 lžíce bio kakaa (pro tmavší korpus přidejte o něco více)
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 4 lžíce horké vody
  • špetka soli
  • KRÉM:
  • 750g tučného tvarohu
  • 150g hodně změklého másla
  • 80g vanilkového třtinového moučkového cukru (já měla doma udělaný)
  • POLEVA:
  • 80g 70% hořké čokolády
  • 25g másla
  • 2 lžíce mléka

Directions

    KORPUS:

    1. Začněte předehřátím trouby na 160°C, horní i spodní ohřev s mřížkou uprostřed.
  1. Na spod formy dejte pečící papír. Boky vymažte máslem nebo olejem a i boky vystelte pečícím papírem, který udělejte vyšší cca o 2cm nad okraj. (Pro boky ustřihněte pásek pečícího papíru a připevněte na okraj formy. Na vymazané formě lépe drží. Dejte stranou.
  2. Do mísy si prosejte mouku, kakao a lžičku kypřícího prášku.
  3. Vyšlehejte bílky se špetkou soli do pevného sněhu. Pevný sníh poznáte tak, že při vyndání metly sníh drží tvar pevné špičky a neohýbá se. Vždy začněte šlehat na měnší rychlost a přidávejte na rychlosti postupně. Sníh bude pevnější. Dejte stranou
  4. Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Postupně zašlehávejte horkou vodu po lžících.
  5. Do žloutkové směsi postupně přidávejte sníh a mouku a jemně převalujte stěrkou v míse, dokud se směs nepropojí. Přidávala jsem vždy na přeskáčku sníh a mouku cca po třetinách. Potom nalijte do formy a pečte 30 minut. Ke konci hlídejte. Můžete už po 20 minutách zkusit špejlí jestli je hotovo. Mně ale trval přesně půl hodiny. Když vytáhnete špejli suchou, je hotovo. Potom nechte korpus vychladit (nechala jsem ho chládnout na mřížce ve formě a pak formu i pečící papír sundala a ještě nechala jen tak).
  6. KRÉM:

    1. Vyšlehejte cukr s opravdu hodně změklým máslem. (Máslo musí být úplně změklé, jinak by se vytvořily hrudky, které už nezapracujete s tvarohem). Přidejte tvaroh a ještě chvíli šlehejte. Nechte chvíli vychladit. Potom vrstvěte mezi úplně vychladlý korpus. Pak opět dejte do ledničky.

    POLEVA:

    Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, máslo a mléko. Nalijte na vychladlý dort.

    Dort nechte přes noc hezky uležet.

    Voilá!

Tips & Tricks: Pokud budete do dortu něco zapichovat, doporučuji ještě před úplným vychladnutím polevy. Pokud byste dělali později, bude potřeba použít otrou špejli pro dírky na libovolné dekorace. Čokoládová poleva totiž lehce ztuhne.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *