Zimní kadeřávkový salát s pečenou dýní
Ingredients
- 1/2 dýně (hokkaido nebo máslová)
- 4-5 hrstí na jemno nakrájeného kadeřávku (cca 150g)
- hrst brusinek
- olivový olej / sůl / pepř
- hrst dýňových semínek
- 150g fety
- hrst opražených pekanových ořechů (nebo vlašské, mandle)
- 1/4 červené cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- 3/4 lžičky až 1 lžička dijonské hořčice
- půl lžičky soli/trochu čerstvě namletého pepře
DIJON DRESINK:
Directions
- Předehřejte si troubu spodní+horní ohřev na 180°C. Dýni (máslovou očistěte i od slupky, hokkaido nemusíte) nakrájejte na kostičky, dejte na plech s pečícím papírem. Posolte, popepřete a pečtě do změknutí cca 30minut.
- Kadeřávek umyjte, nechte okapat. Pak odstraňte tuhý střed/stonek a nakrájejte na drobno. Přidejte lžíci olivového oleje a jemně posolte. Pak kadeřávek rukama masírujte cca 2 minuty, až bude lesklý a jemný a nebudou listy tuhé. Tento krok určitě nevynechávejte, kadeřávek by pak byl moc tuhý a žvýkací a nebyl by moc dobrý.
- Smíchejte všechny suroviny na dresink a dobře promíchejte. (pokud by se vám zdál kyselejší nebo sladší, přidejte podle potřeby med nebo ještě citr. šťávu)
- Smíchejte hrst dýňových semínek se lžičkou olivového oleje a špetkou soli. Na posledních 10 minut pečení přidejte k pečené dýni a rovnou přihoďte i oříšky k opražení. (Oříšky můžete opražit i na pánvi na sucho) Pak vše vytáhněte z trouby.
- Do mísy (vetšího hlubokého talíře) dejte kadeřávek, zalejte trochou zálivky, naskládejte pečenou dýni, fetu, brusinky, na tenké kroužky nakrájenou červenou cibuli, pražené oříšky a semínka a zalejte zbytkem zálivky a voilá.
Tips & Tricks: Můžete přidat i čerstvé bylinky jako třeba mátu nebo hladklistou petržel.
Pingback:Kadeřávkové pesto - Kardamomma