Z

Zimní kadeřávkový salát s pečenou dýní a fetou

„Na co máš to šáší?“: zaznělo z M. úst. „To je kadeřávek“: povídám. :))
Kadeřávek jsem si chtěla už minulý rok vysadit, ale nestihla jsem to a tak mě potom mrzelo, že z něho nemůžu vařit. U nás v okolí Šumperka se v obchodě nedá nikde sehnat a vlastně ani objednat..A tak jsem občas měla to štěstí, když jsem od přátel nějaký dostala 🙂 Letos to ale bude jinak. Letos už si ho vysadím a také jsem ho nedávno zahlédla a také koupila pro tento recept v jednom našem šumperském obchodě. Že by svtítalo na lepší kadeřávkové časy i u nás?
Takhle. Kadeřávkový boom (nebo spíš reinkarnace) je zcela oprávněný a jsem za něj ráda. Je to skvělý zdroj vitamínů, minerálů, obecně prospěšných látek a zpestření jídelníčku teď v zimě, protože pokud ho pěstujete třeba na zahradě, tak postupně sklízet ho můžete i teď přes celou zimu a mít vždy čerstvý. Je skvělý do salátů jako je třeba tento, do smoothie, do polévek, jako pesto k čemukoliv nebo třeba jako tyto kadeřávkové neodolatelné chipsy se lněným semínkem

Zimní kadeřávkový salát s pečenou dýní

  • Servings: cca 1-2
  • Difficulty: jednoduché
  • Print

Ingredients

  • 1/2 dýně (hokkaido nebo máslová)
  • 4-5 hrstí na jemno nakrájeného kadeřávku (cca 150g)
  • hrst brusinek
  • olivový olej / sůl / pepř
  • hrst dýňových semínek
  • 150g fety
  • hrst opražených pekanových ořechů (nebo vlašské, mandle)
  • 1/4 červené cibule
  • DIJON DRESINK:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • 3/4 lžičky až 1 lžička dijonské hořčice
  • půl lžičky soli/trochu čerstvě namletého pepře

Directions

    1. Předehřejte si troubu spodní+horní ohřev na 180°C. Dýni (máslovou očistěte i od slupky, hokkaido nemusíte) nakrájejte na kostičky, dejte na plech s pečícím papírem. Posolte, popepřete a pečtě do změknutí cca 30minut.
  1. Kadeřávek umyjte, nechte okapat. Pak odstraňte tuhý střed/stonek a nakrájejte na drobno. Přidejte lžíci olivového oleje a jemně posolte. Pak kadeřávek rukama masírujte cca 2 minuty, až bude lesklý a jemný a nebudou listy tuhé. Tento krok určitě nevynechávejte, kadeřávek by pak byl moc tuhý a žvýkací a nebyl by moc dobrý.
  2. Smíchejte všechny suroviny na dresink a dobře promíchejte. (pokud by se vám zdál kyselejší nebo sladší, přidejte podle potřeby med nebo ještě citr. šťávu)
  3. Smíchejte hrst dýňových semínek se lžičkou olivového oleje a špetkou soli. Na posledních 10 minut pečení přidejte k pečené dýni a rovnou přihoďte i oříšky k opražení. (Oříšky můžete opražit i na pánvi na sucho)  Pak vše vytáhněte z trouby.
  4. Do mísy (vetšího hlubokého talíře) dejte kadeřávek, zalejte trochou zálivky, naskládejte pečenou dýni, fetu, brusinky, na tenké kroužky nakrájenou červenou cibuli, pražené oříšky a semínka a zalejte zbytkem zálivky a voilá.

Tips & Tricks: Můžete přidat i čerstvé bylinky jako třeba mátu nebo hladklistou petržel.

 

  1. Pingback:Kadeřávkové pesto - Kardamomma

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *