Švestkový kefírový koláč s drobenkou pro celou rodinu i přátele. Skvělý na podzimní piknik nebo chladnější snídaňová rána s jogurtem.
Švestky jsou teď na konci srpna a začátkem září v sezóně a tak není zbytí něž je zapojit do receptů.
Tento vláčný švestkový kefírový koláč je skvělou příležitostí, jak je využít.
Už jsem ho několikrát dělala i ze zmražených švestek z loňské úrody a byl také skvělý, tak se nebojte udělat zásoby švestek na pečení v zimních měsících.
Další podzimní recepty:
Podzimní salát s quinoou, dýní, špenátem a jablkem
Podzimní čočkový salát s pečenou řepou, kozím sýrem, špenátem a vlašskými ořechy
Mrkvový krém s mrkvovými chipsy
Ingredients
2 hrnky (500g) polohrubé špaldové nebo pšeničné mouky (nejlépe v BIO kvalitě)
1 hrnek (280g) třtinového nebo kokosového cukru
250 ml kefíru
120ml vody (místo vody použijte klidně další kefír, ale většinou kupuji BIO balení kefíru 250ml)
12g kypřícího prášku
2 vejce
125g másla
špetka soli
cca 15-20 hodně zralých švestek nebo jiné ovoce (klidně i mražené)
skořice na poprášení
Directions
- V míse smíchejte mouku, cukr a na kostky nakrájené (povolené – jde to s ním lehčeji) máslo. Rukou spojte a promněte v jemnou drobenku. Pak odeberte cca půl až 3/4 hrnku stranou.
- K drobenkové směsi v míse přidejte kefír, vodu, sůl, kypříci prášek a vejce. Smíchejte a nalijte na střední plech vloženy pečícím papírem. Nahoru naskládejte vypeckované švestky, vnitřní stranou nahoru, posypte tenkou vrstvou skořice a nahoru nasypte rovnoměrně zbylou drobenku.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 160°C cca 30-35 minut. Zkuste špejlí.