Na vaření používám měděné odměrky Copper. 1 cup (hrnek) má objem 250ml. Lžíce je klasická polévková. Lžička klasická malá kávová.
Ingredients
- 2 hrnky (300g) vařených fazolí (tj. cca 180g neuvařených fazolí, předem namočených)
- 2 lžíce ajvaru
- 4 lžíce olivového oleje
- 10 lžic vody
- 2 menší stroužky česneku
- půl lžičky soli / 1/4 lžičky pepře
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 květák
- olivový olej, sůl, pepř
- hrst mandlí
- 160g neuvařené čočky belugy
- 1 lžíce citrónové šťávy
- kapary (cca 6 velkých)
- čerstvá nebo sušená máta
- olivový olej na zakápnutí
„HUMMUS“ Z FAZOLÍ A AJVARU:
PEČENÝ KVĚTÁK
___________________________
Directions
- Den předem si namočte bílé fazole, alespoň na 12hodin. Fazole můžete dát vařit jako první krok v postupu receptu (cca 40 minut, bude záležet na typu fazolí, mrkněte na obal) a nebo je mít uvařené už klidně pár dní předem a uchované ve vzduchotěsné nádobě v lednici, kde vydrží až 3 dny.
- Předehřejte si troubu na 200°C, horkovzduch.
- Čočku belugu propláchněte, zbavíte jí tak nečistot. Vložte do hrnce se studenou vodou nebo vývarem (vodu/vývar cca 2 cm nad okraj čočky) a přivědťe k varu. Poté na mírném plameni vařte cca 25-30 minut do změknutí. Čočku v průběhu hlídejte, případně dolejte vroucí vodou. Nakonec hotovou čočku sceďte pokud je potřeba, osolte a přidejte lžíci citrónové šťávy.
- V čase co se vám vaří čočka a případně i fazole si připravte květák, nakrájejte na plátky, vložte na plech s pečícím papírem. Zakápněte ho olivovým olejem a osolte/opepřete. Vložte do vyhřáte trouby na 25 minut ( po 15 minutách můžete květák otočit). Po 25 minutách přidejte celé mandle na dalších 5 minut. Poté vytáhněte z trouby a mandle nasekejte na hrubo.
- Zatím co se vám vaří a pečou ostatní suroviny si udělejte „hummus“. Do mixéru/food procesoru dejte všechny ingredience na to potřebné a mixujte do hladka. Na závěr podle chuti ještě dosolte, pokud bude potřeba.
- Hotový „hummus“ natřete na talíř, přidejte čočku a nahoru pečený květák. Zasypte mandlemi, nakrájenými kapary a snítky máty. Zakápněte olivovým olejem a je hotovo.
Tips & Tricks: Uvařenou čočku, fazole a hotový „hummus“ můžete skladovat v ledničce v uzavřené nádobě až 3 dny.