P

Pečený květák s „hummusem“ z bílých fazolí a ajvaru s čočkou beluga

Tohle je skvělé vegetariánské jídlo, které může být servírované jako hlavní chod k obědu nebo k večeři. Navíc je v něm hned dvojitá dávka luštěnin (čočka beluga & bílé fazole) a tedy hodně bílkovin a vlákniny. Tohle jídlo vás tedy rozhodně zasytí na delší dobu.
Pokud jste se ještě nesetkali s ajvarem, tak ajvar je sytě červená čalamáda z pečených paprik a lilku, pocházející ze Srbska. Ajvar můžete sehnat i pálivý s přidáním hodně chilli papriček, ale v tomto receptu je ajvar nepálivý.
„Hummus“ píši v uvozovkách, protože pravý hummus se připravuje z cizrny, tahini pasty apod. Nicméne konzistencí a využitím připomíná hummus.
  • Servings: 2
  • Difficulty: jednoduché
  • Print

Na vaření používám měděné odměrky Copper. 1 cup (hrnek) má objem 250ml. Lžíce je klasická polévková. Lžička klasická malá kávová.

Ingredients

    „HUMMUS“ Z FAZOLÍ A AJVARU:

  • 2 hrnky (300g) vařených fazolí (tj. cca 180g neuvařených fazolí, předem namočených)
  • 2 lžíce ajvaru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 10 lžic vody
  • 2 menší stroužky česneku
  • půl lžičky soli / 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • PEČENÝ KVĚTÁK

  • 1 květák
  • olivový olej, sůl, pepř
  • hrst mandlí
  • ___________________________

  • 160g neuvařené čočky belugy
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • kapary (cca 6 velkých)
  • čerstvá nebo sušená máta
  • olivový olej na zakápnutí

Directions

    1. Den předem si namočte bílé fazole, alespoň na 12hodin. Fazole můžete dát vařit jako první krok v postupu receptu (cca 40 minut, bude záležet na typu fazolí, mrkněte na obal) a nebo je mít uvařené už klidně pár dní předem a uchované ve vzduchotěsné nádobě v lednici, kde vydrží až 3 dny.
  1. Předehřejte si troubu na 200°C, horkovzduch.
  2. Čočku belugu propláchněte, zbavíte jí tak nečistot. Vložte do hrnce se studenou vodou nebo vývarem (vodu/vývar cca 2 cm nad okraj čočky) a přivědťe k varu. Poté na mírném plameni vařte cca 25-30 minut do změknutí. Čočku v průběhu hlídejte, případně dolejte vroucí vodou. Nakonec hotovou čočku sceďte pokud je potřeba, osolte a přidejte lžíci citrónové šťávy.
  3. V čase co se vám vaří čočka a případně i fazole si připravte květák, nakrájejte na plátky, vložte na plech s pečícím papírem. Zakápněte ho olivovým olejem a osolte/opepřete. Vložte do vyhřáte trouby na 25 minut ( po 15 minutách můžete květák otočit). Po 25 minutách přidejte celé mandle na dalších 5 minut. Poté vytáhněte z trouby a mandle nasekejte na hrubo.
  4. Zatím co se vám vaří a pečou ostatní suroviny si udělejte „hummus“. Do mixéru/food procesoru dejte všechny ingredience na to potřebné a mixujte do hladka. Na závěr podle chuti ještě dosolte, pokud bude potřeba.
  5. Hotový „hummus“ natřete na talíř, přidejte čočku a nahoru pečený květák. Zasypte mandlemi, nakrájenými kapary a snítky máty. Zakápněte olivovým olejem a je hotovo.

Tips & Tricks: Uvařenou čočku, fazole a hotový „hummus“ můžete skladovat v ledničce v uzavřené nádobě až 3 dny.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *